Pravilna drža telesa pri delu z računalnikom

Pisarniški stol je pomemben del opreme vsake pisarne. Predvsem delovni stol, na katerem sedimo po več ur na dan, mora biti ergonomsko pravilno oblikovan, izdelan iz zdravju neškodljivih materialov, stabilen, udoben, primeren svoji namembnosti in tudi prijeten na pogled.

Dolgotrajno sedenje na nepravilno oblikovanem pisarniškem stolu je lahko vzrok za številne zdravstvene težave. Ne povzroča le okvar hrbtenice, ampak tudi bolečine v ramenih, kolenih, gležnjih, vratu in nadležne glavobole. Zaradi slabe drže pri sedenju se pojavljajo motnje krvnega obtoka in dihanja, trpijo pa tudi notranji organi, zlasti želodec, jetra in srce. Žal se tega zavemo šele takrat, ko je prepozno. Za pravilno in udobno delo z računalnikom, si je potrebno izbrati primeren stol in znati tudi sedeti na njem.

Ergonomsko pravilno oblikovan pisarniški stol se prilagaja telesu in njegovim gibom tako, da je medenica pravilno podprta, drža hrbtenice pa sproščena in naravna. Oblazinjeni del (sedež in hrbtni naslon) je iz naravnih materialov, ki omogočajo kroženje zraka in odvajanje toplote.

  • glava rahlo nagnjena naprej;
  • oddaljenost zaslona od oči delavca ne sme biti manjša od 50 cm, vendar ne tolikšna, da bi delavcu povzročala težave pri branju;
  • zaslon mora zagotavljati možnost prilagoditve višine glede na višino delavčevih oči tako, da je zgornja vrstica na zaslonu približno 5cm pod višino oči;

Napiši komentar